Ebolakunskaper viktiga i coronatider

2020-04-01

Mats Utas

Samhällen med erfarenhet av Ebola kommer troligen klara sig bättre än andra när den nya coronaviruspandemin sprider sig i Afrika, enligt forskaren Mats Utas.

Han minns hur dystert det såg ut när sjukdomen började spridas i West Point, ett tätbefolkat område i Liberias huvudstad Monrovia. I september 2014 hade han kallats in för att assistera professor Hans Rosling och ett team av svenska sjukvårdsexperter i Liberia. När viruset fått fäste i West Point blev det aktuellt och bråttom med självkarantän. Men i och med att många levde trångt blev det uppenbart hur lätt ett virus kunde spridas.

- Vi skakade på våra huvuden och frågade oss, "hur ska det här fungera?", säger Mats Utas, som nu är professor i antropologi vid Uppsala Universitet.

Men inom ett år hade epidemin faktiskt begränsats kraftigt. Folk lärde sig snabbt att hantera den dödliga infektionen.

- Folk var otroligt uppfinningsrika vad gäller att hitta sätt att behandla sjuka och ta hand om familjemedlemmar och grannar. Mitt i paniken började folk jobba tillsammans, sammanhållningen stärktes, säger Utas.

Det nya coronaviruset, Covid-19, kategoriseras likt Ebola som en nosokomial sjukdom, vilket betyder att den vanligen sprids på sjukhus och andra platser med folksamlingar. Med tanke på den kunskap som byggdes under Ebolaepidemin tror Mats Utas att Liberia, Sierra Leone och Guinea kan komma att klara sig bättre än andra afrikanska länder under det nuvarande virusutbrottet.

Text: Mattias Sköld
Svensk översättning: Alexander Öbom

Läs mer om hur Ebolan stoppades och varför det är relevant nu