Antropologi på gymnasiet

2020-04-10

Gymnasieskoleelever i Uppsala kan läsa antropologi under sista studieåret. Läsåret 2019/20 gavs kulturantropologi för första gången för en klass. Men på grund av ämnets popularitet utökas det inför nästa läsår till två klasser.

På Lundellska skolan i Uppsala kan eleverna läsa kursen Kulturantropologi. De tittar på mänsklig kultur som den uttrycks genom bland annat våld, kärlek och magi. Under kursen får eleverna också besök av antropologer från Uppsala universitet som berättar om sin forskning.

Examinationerna baseras på praktiska fältstudier som låter eleverna träna deltagande observation och intervju. De har deltagit i allt från fotbollsträningar till repetition med black metalband och häxritualer och umgåtts med pensionärer och roller-derbyutövare. Under ett arbete följde eleverna en informant mellan olika roller och dokumenterade genom fotografier. Två informanter som följdes var en nunna och en präst, och bilderna försöker dokumentera deras olika roller.

Bilder av en nunna i kyrka, i kök, och på kontor
En nunnas olika roller dokumenterades i bild av elever.